Dagje uit: Museon – Dino Jaws

MuseonHet werd tijd voor nog een leuk (mid)dagje uit zolang het nog vakantie is, en aangezien onze kleuter een heel handige flyer had meegekregen van school, besloten we een kijkje te nemen in het Museon in Den Haag, voor de tentoonstelling Dino Jaws: eten of gegeten worden? [Inmiddels afgelopen.]

We gingen op een zaterdag, wat een slim plan bleek. Heerlijk weer, dus veel mensen trekken naar het strand – dat is heerlijk rondlopen in een museum. De Dino-tentoonstelling is niet heel reusachtig, en eigenlijk ben je er zo doorheen, maar dan is het juist fijn als het niet heel druk is. Zo kun je rustig alles bekijken en doen – want er is heel goed aan de kinderen gedacht.

Bij binnenkomst zie je al drie soorten dino’s die je brullend en bewegend laten weten of ze vlees- of planteters zijn. De koppen zijn half ‘echt’ en half skelet, wat op heel kleine kinderen nogal indruk maakt. Verder staan er diverse dinosaurussen opgesteld die vaak ook nog bewegen. Er is een reusachtig skelet (ik durf te wedden dat alle kinderen ernaast moeten gaan staan voor een foto), en bij de ‘stekelsaurus’ ligt een berg dinopoep. Dat vinden de kinderen echt heel grappig en boeiend. 

De tentoonstelling is vrij interactief: je kunt zelf een fossiel ‘opgraven’ op een groot touchscreen-display, er is een speciale ‘science’ hoek waar je zelf naar haaientanden mag zoeken tussen de steentjes en schelpen (en ja, wat je vindt mag je houden!), en er is een geweldig leuk Dino-lab, waar je voor een euro een ei helemaal zelf kapot moet hakken om een dinosaurus uit te graven.

Dat laatste was geweldig boeiend. Het Dino-lab is er voor kinderen vanaf vier jaar, maar die kunnen papa’s (of mama’s) hulp wel gebruiken, want er moet stevig gehakt worden. Ze mogen dan ook uitzoeken welke dino ze hebben, waar die leefde en nog meer feitjes, maar afhankelijk van de leeftijd is dat niet meer zo heel interessant.

Vergeet naast de Dino-tentoonstelling de bovenverdieping van het Museon niet, want daar valt ook nog heel veel te zien over de ontstaansgeschiedenis van de aarde – en ook boven is er aan de kinderen gedacht. Er valt overal wel iets uit te proberen of te kijken of luisteren. Vooral de ontploffende vulkaan is een hit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *